Опашка от морски дявол(monkfish)





Дойде ред и аз да приготвя ястие с тази екзотична риба. След доста четене и ровене в нета, предложените рецепти не ми харесваха и се стигна до консултация с един мой приятел, шеф инструктор във Варненската кулинарна академия, Калоян Колев. Той ми предложи тази великолепна многокомпонентна рецепта за морски дявол и сега ще я споделя с вас. Необходимите продукти за 4 порции са:
4 опашки от морски дявол
хималайска сол за овкусяване
За картофеното пюре:
5-6 средни картофа
200 мл. прясно мляко
40 гр. чисто масло
хималайска сол
щипка бял пипер
щипка индийско орехче
За билковото олио:
200 мл. олио
връзка пресен магданоз
зелената част на стрък праз лук
Общо праз и магданоз 80 гр..
хималайска сол за овкусяване
За рулцата от алабаш(колраби):
1 глава алабаш
1 лимон
100 мл. олио
2 скилидки чесън
черен пипер и хималайска сол за овкусяване
За магданозеното песто:
връзка магданоз
зелената част на стрък праз лук
1 скилидка чесън
20 гр. печени орехи
хималайска сол
За пюрето от моркови:
два моркова
лъжичка доматено пюре
сол и щипка кафява захар
Започвам с опашките от рибата. Кожата се дере. С много остър нож отделям хубави филета и ако е необходимо допълнително ги обезципявам. Един час преди готвене ги овкусявам със сол и оставям в хладилник. На незалепващ тиган, с малко олио, запечатвам филетата по минутка две от всяка страна. Потапям всяко филе в билковото олио, нареждам в намаслена тавичка и пека във фурна на 150 градуса за (10-20 мин. според големината на филетата) до вътрешна температура на месото 51 градуса. Изваждам филетата и оставям да починат 10 минутки.
За билковото олио завирам вода в касерола. Потапям магданоза и праза за 30 секунди и веднага премествам в купа с ледена вода. След като се спре процеса на готвене, нарязвам на много ситно продуктите и пасирам с олиото до фина смес. След няколко часа прецеждам през цедка. Останалата суха част добавям към пестото.
За картофеното пюре, сварявам картофите обелени и още докато са горещи ги пасирам и овкусявам. Сервирам го топло.
За пюрето от моркови, сварявам морковите, пасирам ги докато са горещи. Добавям съставките и разбърквам до хомогенна смес. Може да се добави струйка олио.
За рулцата от алабаш, нарязвам обеления зеленчук на мнооого тънки слайсове и ги гриловам на предварително намаслена скара(грил тиган). Правя си марината от съставките, потапям всеки грилован слайс, нареждам в кутия, заливам с останалата марината и оставям в хладилник за 24 часа. Преди сервиране подсушавам всеки слайс с кухненска хартия. Сервирам  ги леко поляти с билково олио. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации