Сайдер от ябълки и круши

За направата на домашен сайдер са необходими леко кисели ябълки и круши. Съотношението е едно към едно или ябълките може да са повече. Плодовете се измиват хубаво, нарязват се и се почистват от семките.  Смилам ги  в машинка за месо на едрата решетка. Получената каша слагам в 10 литрова туба от минерална вода, до 2/3 от обема и, за да не шупне при ферментацията. На литър каша добавям 150 грама захар, разбърквам до разстопяване на захарта. На гърлото на бутилката слагам тензух и оставям в стаята за 4 дни. През това време сокът се е отделил на дъното. Прецеждам го в друга туба и хубаво отцеждам твърдите частици. Измервам захарността, трябва да е 22%, ако е по-малко добавям захар(100 грама захар на 10 литра вода за един захарен процент). Отново слагам марля на тубата и оставям за 20-тина дни да ферментира. Основния финт при направата на сайдера е да се остави да се газира. Затова е необходимо да уцелим момента, когато тихата ферментация е към края си или захарността е 1-2%. Това става чрез измерване със захаромер. Наливам сайдера в пластмасови еднолитрови бутилки с добре завинтваща се капачка, като оставям отгоре празно място за газовете от ферментацията. Затварям здраво бутилките и оставям на място с постоянна температура, за поне 15 дни. След това сайдерът е готов за консумация. За да ви се получи бистър като от магазина, след готовност го оставете на студено място, къде температурата да пада под 4 градуса, за да се избистри съвсем. На първият клип сайдера е отлежал една година. На вторият е веднага след технологичния процес. Вкусът е страхотен. Наздраве!

Коментари

Популярни публикации