Филе от кит

 Филе от кит, с трицветна паста, сотиран зелен фасул и маслен сос!










Искам да ви представя една рецепта с традиционно за скандинавските страни месо, месо от кит. Благодаря на моят приятел chef Христо Гайдаров, който осигури този прекрасен продукт.
Месото е много стегнато. Наподобява телешки шол. Няма мирис на риба, сочно е. Доста по-крехко е от телешкото. Мога да споделя, че съм приятно изненадан и даже впечатлен от това месо. Така.....поизчетох доста литература, как най-добре да го приготвя и след консултация с chef-a, стана ясно, че ще е на тиган. Необходимите продукти са:
месо от кит 300 грама
розова хималайска сол
черен пипер
бучка масло
скилидка чесън(леко пресована)
Гарнитурата е от сотиран зелен фасул с пресован чесън и зехтин, подправен с пресен копър. Трицветна паста, затоплена в масло с чесън. Отгоре полях с малко маслен сос с копър!
Месото го посолявам и пиперосвам. Нарязах на парчета с дебелина 1.5-2 см. В тиган слагам бучка масло и струйка олио. Котлона е на средна степен. Слагам месото, пускам скилидката чесън и обръщам често, за да се запечата равномерно от всяка страна. Готви се бързо, не трябва да се пресготвя. Изваждам в чиния и оставям да почине 10 минутки. Сервирам с топлата гарнитура. Много ще му отива охладено розе, но става и с бира! Приятен апетит!
П.П. Месото има страхотен потенциал за приготвяне на други рецепти :)

Коментари

Популярни публикации