Пиде



Това е една турска рецепта. У нас ги наричат лодки, кемерки, цървули, терлици и т.н.. Получава се много добре. Дава възможност за експериментиране с плънката. Оригиналната рецепта е с кълцано мазно агнешко и телешко месо. Аз ще я предложа с кайма. Продуктите за 6 бр. големи лодки са:
3 ч.ч. брашно
10 гр. мая(прясна)
сол на вкус
вода
За плънката:
700 гр. хубава смесена кайма 60/40 Т/С
половин глава червен лук(накълцан много ситно)
1 едър месест белен домат
1 едра зелена чушка накълцана на ситно
сол
черен пипер
червен пипер
ронена чубрица
кимион
Омесвам тестото и го оставям да втаса за 1 час. Омесвам каймата с подправките и я оставям да отлежи в хладилника. Втасалото тесто разделям на топки с големина като за тенис. Разточвам ги на правоъгълници. Разстилам плънка и подвивам краищата, като оформям като лодки. Подреждам ги в тава върху намаслена хартия за печене. Пека на 180 градуса с вентилатор за 10-15 мин, до готовност. Изваждам ги от фурната и ги покривам с памучна кърпа за 15 минути. Сервирам ги топли! Тестото трябва да е тънко разточено, за да стане хрупкаво. Плънката трябва да е по-дебело разстлана. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации