Свински джолан в гювеч





Класическа рецепта за вкусен свински джолан. Тънкостта е в овкусяването и предварителната подготовка. Необходимите продукти са:
2 броя свински джолана по 1.2 кг. С кожа е по-добре, но и без нея става също
сол 1 ч.л.
черен пипер 1 ч.л.
кимион 1ч.л.
горчица 1 ч.л.
6-7 скилидки чесън, фино счукани
70 мл. зехтин
300 мл. вино
За зеленчуците:
4-5 средни картофа-нарязани на едро
2 моркова нарязани на едро
2 глави лук-цели
2 глави чесън-цели
грах-по желание
зеленчуците овкусявам със сол, пипер, къри и зехтин
Джоланите измивам, подсушавам и посолявам. С остър нож правя разрези в дълбочина, да може да си пъхнете пръстта.В купа смесвам останалите съставки и с тел разбивам сместа. Намазвам двата джолана, като в прорезите слагам от сместа и хубаво я втривам навсякъде. Слагам джоланчетата в найлонов плик и отиват за минимум 6 часа в хладилника.
В дълбок гювеч слагам хартия за печене, нареждам овкусените моркови, лук и част от картофите отдолу на дъното. Поливам със зехтин. Върху тях слагам джоланите, с широката част надолу. Отстрани добавям останалите зеленчуци и поливам с виното. Покривам отвора на гювеча с алуминиево фолио и слагам капака. Гювеча отива в студена фурна. Пека 1 час на 250 градуса с вентилатор, след това намалям фурната на 220 градуса и пека още 1 час и половина. Времето за печене е абсолютно достатъчно и точно. Срвирам джоланчето цяло, в голяма чиния със зеленчуци по избор. Този го полях със сос Братен(сосът от печенето). Който желае може да си направи и сос Грейви. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации