Телешко шкембе с билково масло


 Шкембето е от младо телешко. Измивам го добре и го слагам в тенджера под налягане със студена вода и сол. Препенвам и тогава затварям капака. Варя го за 40 минути, след като заври. Отцеждам шкембето, ако е необходимо го нарязвам на дребни хапки.
 В незалепващ тиган загрявам 50 гр. билково масло със с.л. зехтин.  Пускам шкембето в тигана и само го затоплям. Поръсвам със счукан стар чесън. Разбърквам хубаво да се смесят ароматите. Сервирам в затоплена чиния, поръсено с лют пушен червен пипер и поръсвам с накълцан пресен магданоз. Много върви със студено бяло вино, може и с бира!
 Ако решите да разнообразите, свареното шкембе го слагам с малко масло в тавичка за печене, добавям счукан чесън. Правя си гъбен чипс от нарязани на тънко печурки, изсушени върху хартия за печене във фурна. Добавям чипса, поръсвам със перен и червен пипер,разбърквам добре. Настъргвам кашкавал и запичам до златисто на грила на фурната.
 Мога да кажа, че върви и като предястие за домашна ракийца.
Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации