Свински врат в тънко черво
Когато температурата навън стане едноцифрено число, значи е време за сушенето на мезета и суджуци. В случая месото е свински врат, цяло парче, 2.5-3 кг.. Месото го почиствам от ципи и жили и го нарязвам на подходящи за бързо сушене филета. Измивам ги и подсушавам с домакинска хартия. Осолявам ги със 90/90 грама сол/захар. Слагам в наклонен съд и оставям за 24 часа. Ако е необходимо, отделям отделената от месото течност. Готовите филенца са поели всичко и ги изплаквам със студена вода. Подсушавам ги много хубаво с памучна кърпа. Част от филетата нарязвам на тънки ивици, за да могат да се съберат в червата. Овкусявам със фино смлян черен пипер и чесън на прах и ги пълня в червата. Изкарвам внимателно въздуха и връзвам двата края. Доста хора ми задават въпроса, защо в черво. Червото дава онзи тънък аромат и вкус като на суджука. Запазва външния слой на филенцето свеж. Останалите филета овалвам в смес от червен пипер(може и лют) и чесън прах и слагам на проветриво място да се сушат. За седмица са готови. Съответно, по-тънките филета стават по-бързо и ги прибирам по-рано, за да не пресъхнат. Увивам в стреч фолио и съхранявам във фризера! Консумират се тънко нарязани с изпотена кана винце!
Коментари
Публикуване на коментар