Гравлакс от сьомга





Това е традиционен начин за сурово готвене на сьомга, като рибата се запазва максимално натурална. Вземам хубаво парче сьомга 300-400 гр., с кожата. Почиствам я  перфектно от костите, измивам и подсушавам. Съотношението сол/кафява захар е 90/90 гр. на килограм филе. В пластмасова кутия засипвам хубаво филето със солта и захарта(смесени) и оставам в хладилник за 8 -10 часа. По някое време изливам отделената от осоляването течност. Изваждам филето, изплаквам със студена вода и подсушавам с домакинска хартия. В пластмасова купа слагам филето с кожата нагоре и го накисвам във 100-тина грама хубав бърбън. Оставям в хладилник за няколко часа, като го обръщам често. След като е готово, подсушавам филето и го пиръсвам с наситнени връхчета копър(може и сушен). Увивам в стреч фолио и съхранявам в хладилник. Не се задържа за дълго. Сервирам го по най-различни начини. Всякак е чудесно. На последните две снимки съм направил гравлакс от дива сьомга Кета. Рибата е от улов, не се отглежда в развъдници. Месото и е по-сухо и диетично от другата сьомга. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации