Телешка вратна пържола с Айоли сос

 Предлагам ви една вкусна рецепта за приготвяне на телешки вратни пържолки на грил тиган.
Всичко започва с избора на хубаво сочно телешко месо от врата. Месото го  обезципявам с остър нож и нарязвам на пържоли, не по-малки от 1 сантиметър. Следващата важна стъпка е мариноването. Необходимите съставки са:
40-50 мл. соев сос
черен пипер
 3-4 скилидки чесън стрити на паста
обикновена горчица
1 ч.л. лимонов сок
100 мл. червено вино
20-30 мл. зехтин
В купичка смесвам съставките и хубаво овалвам пържолките в сместа. Нареждам ги в пластмасова кутия, поливам с останалата марината и оставям в хладилник за 24 часа. През няколко часа ги обръщам да поемат от всички страни равномерно. Изваждам ги от хладилника поне час преди печене, като ги отцеждам от излишната марината и подсушавам с домакинска хартия.
 Сосът Айоли е прекрасната добавка към това вкусно месо. Съставките са:
250 мл. зехтин
2 жълтъка
1 ч.л. хималайска сол
1 ч.л. обикновена горчица
5-6 скилидки чесън стрити на паста
1 ч.л. лимонов сок
Съставките трябва да са със стайна температура!
Ако е необходимо да разредите соса, 1-2 ч.л. студена вода

 Приготвя се по следния начин:
Стрития чесън, жълтъците и солта ги слагам в купа и разбивам с телена бъркалка, добавям горчицата и половината зехтин на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Следва лимоновият сок и останалия зехтин, на струйка. Консистенцията трябва да е на течна майонеза. Пресипвам соса в бурканче и оставям в хладилник за 2 часа да се охлади.
Пека на добре загрят грил тиган, по минутка от всяка страна. Обръщам ги поне 2 пъти, като намазвам с чисто масло всяка страна. След печенето оставям в купа и завивам с алуминиево фолио за 15 минутки да си починат. Сервирам с охладения сос Айоли. Перфектно се комбинират, а напитката е прекрасно домашно Розе. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации