Карамелизирана сьомгова пъстърва



 Това е един интересен начин за приготвяне на прекрасната сьомгова пъстърва. Невероятно съчетание на сладък, солен и кисел вкус. Рибата трябва да е прясна и едра, поне килограм и половина, за да излязат хубави, сочни филета. След филетиране и обезкостяване, нарязвам двете филета на порции по 150 грама. Подготвям си марината от соев сос, настърган джинджифил, 4-5 настъргани скилидки чесън и пълна супена лъжица сладко от смокини(без плод). Разбърквам до хомогенност и потапям всяко филе от двете страни да поеме от маринатата. Подреждам ги в пластмасова кутия и заливам с маринатата. Оставям в хладилник да се мариноват за 30-40 мин.. Изваждам и подсушавам всяко филе, като внимателно отстранявам остатъците от чесъна и джинджъра.

 Намаслявам хартия за печене и подреждам рибата с кожата надолу.
 Пека в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор, за 10-15 минутки. Рибата се сготвя много бързо. Желатено е, да е изпечена степен "medium", за да е сочна отвътре.
 При печенето соевият сос и сладкото от смокини карамелизират и придават приятен кафеникав цвят на филетата. След печене оставям рибата да почине 10 минутки.
За гарнитура предлагам печени пресни картофки с копър, чесън и зехтин. Пека ги в дълбока тава, върху хартия за печене с много малко мазнина. Фурната е на 200 градуса с вентилатор, за 30 минути. Стават перфектни. Препечена кожичка отвън, сочни отвътре!
Докато си почива рибата правя едно сосче от соев сос, сладко от смокини, редукция от нар, чесън и джинджифил. Само го редуцирам на котлона, да се лепи на лъжицата и го прецеждам.
Поливам леко картофките. Порцията е перфектна, рибата може да се консумира и студена, пак е отлична. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации