Печена патица



Печена патица!Със страхотна карамеленопортокалова глазура! Перфектната рецепта!
Патица 2, 236кг. Трябва да се почисти много добре. Посолявам и пиперосвам с черен пипер, отвътре и отвън.вътрешността запълвам със резени пресен портокал с кората.Нарязвам с остър нож кожата на гърдите на ромбове, без да стигам до месото. Изцеждам сок от един портокал, поливам и мариновам патицата за два часа в тава, като я обръщам периодично. Краката завързвам с мокър канап, крилата подпъхвам под гърба, а кожата от шията, подрязана, забождам с клечки за зъби към гърба. След това я слагам върху решетка, в дълбока тава, в предварително загрята(67 литрова фурна) на 180 градуса на горен и долен реотан(без вентилатор) за един час, с гърдите нагоре. След час обръщам и пека пак за един час. Отново обръщам и продължавам печенето за още един час(станаха 3..). Докато се пече, в тенджера, загрявам 3 с.л. кафява захар, 2 с.л. мед, 80 мл. прясно изцеден портокалов сок, с.л. вода, 20 мл. соев сос и редуцирам до "готин" карамел.След третият час, обръщам патицата с гърдите нагоре, намазвам с карамела и запичам на грила за хрупкава коричка. Оставям да отпочине за десетина минутки и сервирам
Към останалият сос добавих портокалов сок, малко червено вино и редуцирах. С полученият сос полях нарязаните гърди...... 

Коментари

Популярни публикации