Домашен хайвер


Ще ви предложа, моята по-различна от традиционните рецепти за разбит домашен тарама хайвер. Разликата е в това, че разбиването го започвам от олиото, като при майонеза. Резултатът е перфектно гладък и пухкав хайвер. Вкусът няма да коментираме, защото е прекрасен, предвид продуктите които ползвам. Тарамата си правя аз. Купувам винаги прясна риба, почиствам я и отделям хайвера. Измивам, осолявам в бурканче и оставям да узрее в хладилник поне три седмици. Необходимо е:
1 пълна чаена лъжичка домашен тарама хайвер от шаран
средата на 4-5 филии накиснат и отцеден хляб
една средна главичка настърган лук
две стрити скилидки чесън
лимон
200 мл. илио
пресен копър
пасатор
В пластмасова купичка намачквам зрънцата на тарамата, да се разпукат. Прехвърлям го в дълбок съд при олиото и започвам да пасирам както за майонеза. След като започне да побелява олиото, добавям една по една топките с отцедения хляб, при непрекъснато пасиране, докато се получи необходимата гъстота. Добавям накрая чесъна и спирам пасирането. Посолявам, слагам настърганият лук и сокът на 1/3 от лимона и разбърквам хубаво. Накрая добавям накълцаният пресен копър. Разбърквам и покривам със стреч фолио и оставям в хладилник за 30 минутки, да се охлади и отпуснат вкусовете. Лукът го слагам на края, защото
понякога горчи. Така се решава проблема с горчивият вкус. Сервирам с резени краставички, които ползвахме за лъжички. Много добре се комбинират с хайвера. Може да се ползват бейби листенца от салата. Опитайте да си направите хайвер по моята рецепта и ще видите, че винаги ще имате перфектен, гладък и пухкав хайвер!

Коментари

Популярни публикации