Дулсе да лече


Това е една отлична рецепта за карамелено Дулсе да лече. Трайността му е голяма, а може да се ползва по много предназначения. 
Литър мляко, най-добре домашно или от магазина, с най-малък срок на годност. За светъл карамел, 200 гр. захар, за тъмен като моя, 300гр. захар. Кафяна лъжичка сода бикарбонат и една ампула ванилия или 10 гр. ванилов захар. Слагам млякото в дълбока тенджера и добавям захарта. Бъркам докато се разстопи. Загрявам млякото докато заври. Добавям содата разтворена в две с.л. вода. Млякото се надига. Намалям леко огъня и оставям да ври леко. Разбърквам през 10 минути. Към края разбърквам по-често, защото се сгъстява. Съответно, намалям и котлона, по време на варенето. Когато стане като течен мед, свалям от котлона и прецеждам през цедка. Ползвам го за декориране на десерти, плодове, сладоледи!

Коментари

Популярни публикации