Пълнена пуйка над зеле

Свободна пълнена пуйка над зеле-4.5 кг.!
4 възрастни+3 деца+6 литра бира=на празна тава!
За зелето: нарязвам го и отцеждам от сока. Нарязвам на едро глава лук и запържвам. Добавям зелето и го запържвам за около половин час. Добавям супена лъжица(с връх
) червен пипер, карамфил(4-5 броя), дафинови листа 3-4 броя. След 30 мин. свалям от котлона.
За ориза:предварително сварявам воденичката за около 40 мин., като на 20 мин. добавям сърцето, а 5 мин. преди края на варенето добавям и дробчето. Отцеждам дреболиите и ги нарязвам на ситно, а бульона прецеждам. Запържвам наситнена глава лук, добавям ориза(ползвам арборио) около 1ч.ч. и половина, запържвам докато стане прозрачен и добавям прецедения бульон, ако не стигне и вода. Посолявам, прясно смлян черен пипер, ронена чубрица. Щом кипне, намалям котлона и 12 мин. го оставям на бавен огън. Към седмата минута от варенето добавям дреболиите, разбърквам и похлупвам.
За пуйката: почистената пуйка я измивам добре, подсушавам и осолявам отвътре и отвън. Пълня я с ориза, зашивам и с останалата плънка запълвам гушата. Разстилам зелето на дъното на тавата, доливам бульон или водичка и слагам пуйката на едната страна. Покривам я със зелеви листа или сланинка на слайсове и покривам с фолио самата пуйка. Отделно с второ фолио покривам и тавата. Слагам в студена фурна и пека два часа. Като след първият час намалям долният реотан с една степен. След вторият час, махам фолиото и запичм за загар около15 мин., обръщам пуйката, покривам отново със зелеви листа и две фолиа и обратно за час и половина да се пече. Махам фолиата и запичам до златиста кожа. Изключвам фурната, покривам с фолио и оставям да изстине до температура за консумация. Играчка си е, но крайният резултат е потресаващ! Бон апети!



Коментари

Популярни публикации