Крем карамел



Предлагам ви един различен вариант на тема крем карамел. Днес реших да импровизирам и придам нов прочит на обикновената рецепта. На вид и вкус е доста предизвикателен.  Много фин крем с лепкава какаова коричка. Приятен аромат на какао! Продуктите са:
8 яйца, задължително от свободно гледани кокошки
1.300 л. прясно мляко
400 гр. захар
1 ампула ванилова есенция
2 1/2 с.л. какао на прах
5 пълни с.л. захар за карамела.
Захарта за карамела я разстопявам с малко вода. Карамела го разстилам на дъното на тавата. Оставям го да се охлади и тогава наливам сместа.
Разбивам яйцата, добавям прясното мляко, после захарта и ванилията. Накрая добавям какаото. За да не се утаи на дъното, веднага след разбиването, наливам сместа в тавата за печене. Не се притеснявайте, че има някоя бучица в сместа, така се получава по-готин ефект! Слагам в загрята на 180 градуса фурна и наливам гореща вода 60-70 градуса. Пека за 1 час с вентилатор. Изваждам от фурната и оставям на студено да се охлади идеално. Получи се доста добре и мисля, че мога да надградя още малко този прекрасен десерт. Правя го в тава, в шолички не знам дали ще се получи. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации