Шоколадов мус с листенца от бял шоколад и ягода

























Шоколадов мус, с листенца от бял шоколад с аромат на мента и свежа ягода!
Необходими продукти за муса:
200 грама черен шоколад(минимум 50% какао)
4 яйца от свободно отгледани кокошки, супер пресни(отделени белтъци от жълтъци)
2бр. по 200 мл. сметана за разбиване, неподсладена, добре охладена 
160 грама захар
1 бр. ванилия
1 щипка сол(може и без нея)
1/2 ч.л. кафе
Стопявам шоколада на водна баня с 1/2 ч.л. кафе (не се усеща, само подсилва шоколадовия вкус).
Разбивам жълтъците с 1/2 от захарта, белтъците с другата 1/2 захар и щипка сол. 
Обединявам съставките (ванилия) и доразбърквам внимателно с разбитата сметана. Оставям в хладилника да се охлади, поне за 3-4 часа.
За декорацията:
половин качествен бял шоколад
листенца прясна мента с дръжките
лист алуминиево фолио
Стопявам шоколада на водна баня. Оставям да се поохлади леко. Топвам всяко листенце с горната част в шоколада и оставям на алуминиевото фолио. После отиват във фризера за 1 час. Внимателно премахвам ментовите листа и веднага слгам шоколадовите листенца при муса. С ягодите може да се импровизира по собствен вкус!


Коментари

Популярни публикации