Кодрит Кадир




Изключително ефектен и вкусен десерт. Необходимите съставки са:
За карамела
 4.с.л. захар
За бялата смес
4 яйца
650 мл. прясно мляко
200 гр. захар
1 ампула ванилия
За кафявата смес
1 яйце
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
100 гр. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
100 гр. брашно
1 с.л. какао
Разстопявам захарта в тенджера с малко вода. Горещият карамел го изливам на дъното на тавата в която ще пека десерта и го оставям да изстива. В купа разбивам съставките за бялата смес. В друга смесвам съставките за кафявата смес, като брашното го добавям накрая. В тавата с карамела наливам бялата смес. След това в средата на тавата внимателно наливам и кафявата смес. Слагам тавата с десерта във фурната в по голям съд, в който наливам гореща вода(50-60 градуса) за водна баня. Пека точно 1 час, на 180 градуса с вентилатор, като внимавам водата да не заври, че ще стане на шупли. След печенето го оставям на хладно да се стегне, за 3-4 часа, най-добре за една нощ. Преди сервиране с остър нож минавам по ръба на тавата да отделя десерта. Обръщам в поднос за сервиране и оставям за 15 минути течният карамел да попие в блата. След това идва най-приятната част. Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации