Сурово сушено двуцветно филе-авторска рецепта








Искам да ви предложа една моя авторска рецепта ,за сурово сушено филе от свински врат и контрафиле, две в едно. Получава се едно истинско изкушение за ценителите на сухите мезета. Всичко започва с правилният избор на месото. То е цяло парче свински врат с част от контрафилето. Следва правилното филетиране така че, във всяко филе да има от двата вида месо. Филетата да не са много дебели, с цел бързото им изсушаване, като тегло, да са 250-350 грама. Внимателно премахвам всички ципи и излишни тлъстини. Измивам месото и осолявам със 100 гр. сол на 1 кг. месо, равномерно. Оставям да отлежи за 24 часа в наклонен съд, да се изтича отделената течност. След 24 часа месото е поело всичката сол и го изплаквам със студена вода. Подсушавам в памучна кърпа. От страната на свинския врат, филето го подправям с чесън и червен пипер, а от другата, само с чубрица. Оставям да се суши на открито, за 4-6 дни. Това е достатъчно за да не стане прекалено пресушено или пък сурово. Филетата ги завивам в стреч фолио, индивидуално и съхранявам във фризер. Всеки може да си направи такива вкусотии, без никакви вредни съставки!

Коментари

Популярни публикации