Пухкаво ризото с миди и билково масло


В тази рецепта ще ви кажа,как се прави пухкаво ризото с пресни черноморски миди. Необходми са половин килограм пресни миди, 1 ч.ч. ориз арборио, сол, пипер, билково масло с босилек, глава шалот. Сварявам мидите на пара(бира или бяло вино). Почиствам ядките. Оризът го измивам добре да се отмие нишестето. В касерола запържвам наситненият шалот с малко олио. Слагам ориза, вода в съотношение 1:2, подправям със сол и пипер и след като заври намалям котлона на най-ниска степен, само да къкри. Засичам точно 10 минути. Спирам котлона, добавям мидите, 50 гр. билково масло и разбърквам. Похлупвам и оставям за 10 минути да почине. Сервирам топло с клонка пресен босилек. По този начин оризът става сочен, пухкав и леко алденте. Перфектна порция!

Коментари

Популярни публикации