Панирани рапани





Това е един прекрасен морски деликатес. Много е деликатен за приготвяне и изисква спазване на точните правила за приготвяне.Необходимите продукти са:
За паста Патафри:
250 гр, брашно
3 яйца(разделени белтъци и жълтъци)
250 мл. светла бира
100 мл. олио
щипка сол
300 гр. ядки рапани
2-3 лимона
олио за пържене
 Да започнем с почиставането на живите рапани от водораслите и пясъка, като измивам внимателно със студена вода. Слагам ги в дълбок съд, заливам със студена вода и включвам котлона. След като заври водата, варя точно 7 минути, свалям от котлона и охлаждам със студена вода, за да се спре варенето. Почиствам хубаво ядките, ако се налага ги измивам с вода, да премахна пясъка. Сварените ядки могат да се съхраняват в торбички, във фризер. До 6 месеца не се променя вкусът и качеството им. За паниране правя паста Патафри. В купа слагам брашното, добавам бирата и жълтъците, като разбърквам с тел, слагам и олиото. Целта е да се получи гъста смес. Накрая се добавят разбитите на сняг белтъци, много внимателно, като бъркам само в една посока. Идеална е за рапаните. Посолявам ядкита, овалвам ги в брашно, изтупвам ги хубаво и панирам в загрята мазнина. Изваждам ги върху попивателна хартия. Сервирам ги топли поляти обилно с мнооого лимонов сок. Може да се консумират с ледена бира или добре охладено бяло вино. Невероятни са!

Коментари

Популярни публикации